Popup boilie

Uit Hengelsport Wiki
Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 28 jan 2010 om 13:37
Ga naar: navigatie, zoeken

Een popup boilie is een drijvende boilie en wordt gebruikt als aas. Ze worden gebruikt bij het karpervissen en zijn te koop in allerlei kleuren en geuren. Net zoals de gewone boilie wordt de popup boilie bevestigd aan een hair waarbij de haak vrij blijft. Wanneer de karper de popup boilie ziet drijven en aanziet voor voedsel zal deze de popup boilie opzuigen. Zodra de karper de weerstand voelt wanneer hij wegzwemt zal hij de popup boilie weer uitspuwen waardoor de karper gehaakt zal worden. Over het algemeen zijn popup boilies in de winkel duurder dan gewone boilies.

Het zelf bereiden van popup boilies is wat lastiger dan het maken van gewone boilies. De bolies dienen wat luchtiger te zijn om een drijvend vermogen te creëren. Dit wordt meestal gedaan door eiwit met een mixer luchtig te kloppen. Ook zijn er speciale popup mixen beschikbaar die ook voor een drijvend vermogen zorgen nadat men de bolies in de magnetron of oven heeft verwarmd. Een nadelig effect hiervan is dat de boilies door de warmte kunnen aanbranden wat de geur (nadelig) beïnvloedt.

Wanneer men ze zelf maakt kan men ze ook wat langer laten koken dan gewone boilies. Nadeel hiervan is dat hoe langer men ze kookt hoe meer smaak- en geurstoffen er in het water trekken. Door de popup boilies langer te laten drogen dan normaal wordt de kans op drijven ook hoger.

Ook wordt er soms kurk als basis gebruikt van de boilie. Dit wordt echter afgeraden om losgeraakte boilies met kurk er in die in de maag van een karper belanden niet bevordelijk is voor de karper. Ook wordt wel eens piepschuim gebruikt, maar dit is natuurlijk helemaal slecht.