Kleurstof

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Om het haakaas extra attractie te geven wordt het aas ook regelmatig een kleur gegeven met kleurstof. De meeste kleurstoffen zijn kunstmatig, maar een natuurlijke kleurstof is curcuma.

Kleurstof wordt gebruikt om het haakaas meer op te laten vallen in het water. Men verandert daarmee de natuurlijke kleur, maar dat kan beter werken. Sommige vissen laten een natuurlijk gekleurd stukje aas op een haak links liggen, maar kunnen het in eens niet weerstaan als het een andere kleur heeft.

Sommige kleuren zijn bijzonder uitgesproken en onnatuurlijk, zoals felle kleuren. In water met een donkere bodem en troebel water valt een fel gekleurd stukje aas meer op dan een natuurlijk gekleurd stukje aas, waardoor de vis het aas eerder opmerkt en wellicht ook eerder toeslaat.

Het tegenovergestelde kan ook noodzakelijk zijn. Zo reageren vissen in druk beviste wateren vaak mindera llergisch op rood gekleurde maïskorrels dan op gewone gele, waarmee ze waarschijnlijk al vele malen gevangen zijn en er enige vorm van dressuur opgetreden is.

Een belangrijk detail om te onthouden is dat heel felle- en heel donkere kleuren hun werking verliezen op een diepte van meer dan 2,5 meter. Dit komt omdat het daar donkerder is waardoor de kleuren verloren gaan.

Kleurstof kan daarnaast ook gebruikt worden om zelf soorten aas uit elkaar te houden, zoals zelfgemaakte boilies of anderen soorten aas dat er hetzelfde uitziet maar verschilt in smaak, bijvoorbeeld door het toevoegen van een flavour.

Men kan eenvoudig zelf een kleurstof toevoegen aan aas. Wanneer men zelf het aas maakt, kan men het gewoon tijdens het proces toevoegen. Is het aas al klaar of kant-en-klaar gekocht, dan is een eenvoudige manier van kleurstof toevoegen het aas in een plastic zak te doen samen met wat kleurstof, de zak dicht te binden en het vervolgens goed (maar met beleid) te schudden.