Katapult

Uit Hengelsport Wiki
Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 5 aug 2009 om 18:58 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Om lokvoer op de stek te krijgen, wordt onder anderen gebruik gemaakt van een '''katapult'''. Van het lokvoer worden zogenaamde voerballen gemaakt, en met …')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Om lokvoer op de stek te krijgen, wordt onder anderen gebruik gemaakt van een katapult. Van het lokvoer worden zogenaamde voerballen gemaakt, en met de katapult op de juiste plek geschoten.

De katapult bestaat uit een V-vormige houder waarop de uiteinden van een elastiek zijn bevestigd. In het midden van het elastiek zit een houdertje waar men de voerbal, boilies of particles in doet. Door het elastiek naar achteren te trekken en los te laten, wordt het voer dat in het houdertje zit gelanceert richting de stek.

Sommige katapulten uit de hengelsportwinkel hebben een zogenamde trekkrachtbegrenzer. Hierdoor wordt het makkelijker om bij elke keer dat men schiet dezelfde hoeveelheid kracht uit te oefenen op het elastiek en zodoende de voerbal op dezelfde plek te schieten.

Bij het schieten moet rekening gehouden worden met de wind. Door (harde) wind kan het wel eens gebeuren dat het voer een andere richting op gaat dan gewenst is, vooral als het niet al te zwaar voer is. Wanneer men voerballen schiet, maak deze dan iets vochtiger dan normaal zodat ze goed gelanceerd kunnen worden.


Wetgeving

Officieel valt de katapult onder schiettuig en is het strafbaar om deze te hebben. Enkel zeer eenvoudige katapulten waarmee weinig schietkracht mee uitgeoefend kan worden is toegestaan; een nogal ruim begrip dus. Niet alle hengelsportwinkels verkopen dan ook katapulten. Er is dus een onduidelijke situatie in de wet. In 2008 werd een houder van een hengelsportzaak aangeklaagd door het Openbaar Ministerie voor het bezit van een verboden wapen; de katapult. De houder werd schuldig bevonden maar kreeg geen straf opgelegd. Tot op heden is het nog steeds onduidelijk of een katapult nou wel of niet gebruikt mag worden door hengelsporters.