Brasem

Uit Hengelsport Wiki
Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 26 jun 2009 om 23:29 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De brasem (Abramis brama) behoort tot de familie eigenlijke karpers (Cyprinidae). De brasem is een van de meest beviste vissen in Nederland. Brasum is een van de p…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De brasem (Abramis brama) behoort tot de familie eigenlijke karpers (Cyprinidae). De brasem is een van de meest beviste vissen in Nederland. Brasum is een van de populairste vissen waarop gevist wordt, vooral tijdens wedstrijdvissen.

Beschrijving

De brasem kan een lengte bereiken van 90 centimeter, maar een lengte van 40 tot 60 cm is normaler. De brasem heeft een typische ruitvorm, is afgeplat en heeft een lange anaalvin en een korte puntige rugvin. In de zomer kunnen de brasems makkelijk gespot worden wanneer ze door het zuurstofgebrek naar de oppervlakte van het water komen. De kleur van de brasem is variabel en is afhankelijk van de helderheid en begroeiing van het water. Wanneer het water helder en begroeid is krijgt de brasem een bronzen kleur, maar wanneer het water troebel en en minder begroeid is krijgt de brasem vaak een zilverachtige kleur met een gelige gloed.

De jonge brasems zijn vrijwel altijd zilverachtig, afgeplant en hebben een lange anaalvin. Ze kunnen onderscheiden worden van voorn door het afgeplatte lichaam en de lange anaalvin. Ze kunnen van kolblei onderscheiden worden door de schubben te tellen. De brasem wordt vaak verward met de kolblei.

Leefgebied

Brasem leeft in vrijwel elk water in Nederland dat groot genoeg is voor de vis.

Gedrag

Brasem leeft in een school, zelfs de grootste exemplaren leven in scholen. Brasems graven soms in de modder op zoek naar bodemdiertjes. Brasems vertoeven vaak in de diepere gedeeltes van het water en zijn vaak 'savonds en 's nachts azen ze wel vaak op ondiep water.

Aas en voeding

Brasem eten muggenlarven en bodemdiertjes. Dit doen zij door te woelen in de bodem, wat soms kan leiden tot troebel water en in extreme gevallen waarbij de brasum polutie erg hoog is, dat andere vissen verdwijnen uit dat water. Bij het vissen op brasum is het belangrijk dat de brasum gevoerd wordt. Aan het voer moet ook voldoende levend materiaal worden toegevoegd zoals maden. Vaak wordt er een voerplek gemaakt waarbij gebruik gemaakt wordt van maden, casters en zoete maïs. Daarnaast worden er vaak zoetstoffen toegevoegd.


Techniek en materiaal

Oorspronkelijk werd er veel met vaste hengels op brasum gevist, maar tegenwoordig wordt er vooral gevist op brasum met gebruik van matchhengels en feederhengels.