Maïs

Uit Hengelsport Wiki
(Doorverwezen vanaf Zoete maïs)
Ga naar: navigatie, zoeken

Maïs korrels worden erg veel gebruikt in de hengelsport. Een van de redenen hiervan is omdat het makkelijk te verkrijgen is en omdat het goedkoop is. De maïskorrels die gebruikt worden zijn de zoete maïskorrels die ook voor consumptie door de mens gebruikt wordt.

Dit heeft echter ook een keerzijde; omdat de vis zo vaak maïs als aas aangeboden krijgt, kan het zijn dat de vis het aas niet meer hoeft. Daarom wordt er regelmatig een flavour toegevoegd aan het aas. Dit kan gedaan worden door het een smaakstof na het koken toe te voegen aan het kookwater of door de maïs zonder het kookwater in een plastic zak te stoppen samen met de smaakstof. Daarna dient men goed te schudden en het geheel een paar uur in te laten trekken. Naast het toevoegen van smaakstoffen worden er ook kleurstoffen toegevoegd om de gele kleur van de maïs te vermommen. Kleuren als rood, oranje, lila of bruin doen het vaak goed.

Wanneer men maïs korrels uit de landbouw gebruikt dient men deze 24 uur in water te laten weken, en daarna nog eens 20 minuten te laten koken in een snelkookpan. Doet men dit niet, dan zijn de korrels veel te hard voor gebruik.

Na het bereiden en bewerken kan men de maïs korrels ook invriezen voor later gebruik. Zo kan men eenvoudig grotere partijen tegelijk maken en steeds een portie gebruiken wanneer men gaat vissen.