Werphengel

Uit Hengelsport Wiki
(Doorverwezen vanaf Werphengels)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een werphengel is een hengel waarop een molen of een reel is gemonteerd. De werphengel wordt door middel van een cast ingegooit en wordt vooral gebruikt voor roofvissen, zeevissen of bodemvissen.

De werphengel bestaan in zowel telescopische als vaste uitvoeringen, maar bevat in plaats van een vaste lijn een werpmolen. De werphengel wordt ondermeer geklasseerd naar hun werpvermogen. Een werphengel met een werpvermogen van 10 gram, zal optimaal werpen met een werpgewicht van 10 gram. De veerkracht van de hengel is dan afgesteld op 10 gram.

Daarnaast worden hengels ingedeeld op basis van hun actie. Dit heeft betrekking op de manier waarop de hengel buigt en de snelheid waarmee de hengel zich herstelt na de buiging. Wanneer de hengel alleen buigt in de top na belasting spreekt men over een top actie. Als de hengel buigt tot in het midden van de hengel spreekt men over een midden actie, en wanneer de gehele hengel buigt spreekt men over een progressieve actie. Het buigen is belangrijk omdat het invloed heeft op de demping waarop de vis binnen gehaald wordt. Wanneer het trekvermogen van de vis de actie van de vis overtreft en de hengel dus niet verder kan buigen, zal de slip van de werpmolen in werking treden. Daarom dient ook de slip van de werpmolen afgesteld te zijn op de hengel.


Er zijn veel verschillende varianten op de werphengel zoals de vlieghengel, matchhengel, feederhengel, ledger hengel, winkle picker, karperhengel, baitcaster, spinhengel en verticaal hengel. Verder zijn er nog de zeehengel en de boothengel.

De verschillen in de hengels zit in de eigenschappen die de hengel heeft. Zo heeft een feederhengel een lichte top actie omdat dat dient als beet-indicatie, terwijl een baitcaster een veel stuggere top actie heeft. Daarnaast spelen ook nog andere eigenschappen mee zoals lengte van de hengel, gewicht etc.

<meta name="description" content="Allerlei informatie over werphengels. Soorten werphengels, eigenschappen zoals de buiging en werpvermogen."></meta>