Waggler

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een waggler is een dobber die lijkt op een pendobber, maar wordt alleen aan de onderkant aan de lijn vast gemaakt. Deze manier van monteren wordt ook wel de Engelse methode genoemd. Ze zijn bedoeld voor gewone benadering in rivieren en meren. De waggler heeft aan de onderkant van de dobber een verzwaring waardoor de waggler beter is om ver mee uit te gooien dan een gewone pendobber. Het aas kan al zinkende worden gebruikt door het gewicht hoger richting te dobber te duwen. Deze dobbers beschikken over voldoende drijvermogen om het aas iets te laten meedrijven met de stroming zonder steeds valse aanbeten te registreren.

Er zijn verschillende soorten waggler dobbers.

Straight (peacock) waggler

Dit is een rechte dobber zoals een pendobber, al dan niet met of zonder antenne. Hier zijn verschillende lengten en diameters in beschikbaar, afhankelijk van de soort waarop gevist wordt, de weercondities en de afstand.

Insert (peacock) waggler

Deze waggler lijkt op de Straight peacock waggler, maar is aan de bovenkant smaller. Deze waggler wordt meer gebruikt op stilstaand water of zeer langzaam stromend water. De dobber kan bijzonder precies uitgelood worden zodat ook heel voorzichtige aanbeten geregistreerd kunnen worden. Hier tegenover staan wel dat deze waggler hierdoor extra gevoelig is voor wind.

Ultra sensitive crow quill insert waggler

Deze waggler is in zijn geheel erg dun.

Bodied wagglers

Deze hebben een dikkere onderkant dan de straight peacock waggler. Het grootste drijfvermogen van de waggler zit bij deze dobber geconcentreerd aan de onderkant. Vanwege het gewicht van de dobber zijn ze beter geschikt voor de grotere afstanden en voor het vissen in diep water.