Voerbal

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een voerbal is een bal van lokaas dat gebruikt wordt om vissen te lokken naar de stek.

Men kan voerballen in principe opsplitsen in twee categoriën: losse voerballen en zware voerballen.

Een losse voerbal is een voerbal die eenmaal in het water snel uit elkaar valt en zorgt voor een voerwolk. Fijne voerdeeltjes verspreiden zich snel in het water en daarmee ook de geur en smaak. Het is goed te gebruiken op stilstaand water of heel langzaam stromend water maar dan alleen als de vissen aan de oppervlakte actief zijn.

Een zware voerbal is een meer klevende voerbal die pas op de bodem van het water uit elkaar valt. Om dit te bereiken dient de bal vochteriger te zijn en dus dient er meer water toegevoegd te worden. Daarnaast worden zware voerballen vaakt verzwaard door er leem of kleine kiezels in te vermengen, waardoor de voerbal nog sneller zinkt. Om de bal nog meer klevend en bindend te maken kan men maïzena of havermout toevoegen. Dit soort ballen wordt gebruikt voor snellere stroming of bij het voeren op afstand met een katapult.

Om de voerbal op de stek te krijgen zijn verschillende methoden mogelijk.

Men kan de voerballen zelf voorzichtig werpen. Werp in dit geval zo zacht mogelijk en zo horizontaal mogelijk richting de stek. Op deze manier komt de voerbal minder hard in het water terecht, waardoor men minder vissen wegjaagt.

Daarnaast kan een voerbal ook met een werppijp naar de stek gebracht worden, of met behulp van een katapult.