Verklikker

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Tijdens het vissen wordt altijd op een of andere manier een beetindicator gebruikt. Dit kan een dobber zijn maar ook de top van de hengel zoals bij het feederen of bij het vissen met een swingtip. Daarnaast kan men ook gebruik maken van een verklikker. Er zijn verschillende soorten verklikkers uiteenlopend van enkele euro's tot meer dan honderd euro voor de electronische verklikkers.

Eenvoudige verklikkers

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
Eenvoudige verklikker met bellen

Een eenvoudige verklikker die gebruikt kan worden bij het feederen zijn simpele belletjes die op de top van de hengel kan worden geschoven. Omdat de top gaat bewegen wanneer men beet heeft, zullen de belletjes gaan rinkelen. Een nadeel hiervan is dat de vis hierdoor meer weerstand zal voelen omdat de top zwaarder wordt, wat de vis kan afschrikken. Desondanks is het een goedkope en effectieve verklikker. Bij het vissen met een dobber kan deze verklikker niet gebruikt worden, omdat de top dan niet beweegt.


Electronische verklikkers

De betere verklikkers zijn electronisch en meten de bewegingen in de lijn. Deze kunnen in principe voor alle manieren van vissen (waarbij de lijn stil ligt) gebruikt worden. Omdat de weerstand van de verklikker vrijwel nihil is, hebben de electronische verklikkers geen negatieve bijwerkingen. Wanneer de verklikker beweging in de lijn detecteert, gaat er een alarm af en wordt de visser gewaarschuwd.