Vastzitten

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij sommige soorten van vissen zoals zeevissen vanaf havenhoofden of zeepieren is het risico dat men vast komt te zitten tussn de enorme blokken beton of de bodem groot.

Er zijn twee manieren waarmee de kans om een vastloper weer te los te krijgen vergroot wordt. De eerste manier is door de hengel zo goed mogelijk richting de plek waar de lijn vandaan komt c.q. vast zit te richten, en vervolgens de lijn zo strak mogelijk te draaien. Laat vervolgens de beugel van de molen in één keer los schieten. Door de elastische werking van de lijn (let op dit werkt dus alleen met een lijn van nylon) zal de lijn hard terugschieten richting het water, wat er voor kan zorgen dat de haak die vast zit achteruit gedrukt wordt, en zo los komt. Het kan zijn dat men dit enkele keren moet proberen. Omdat een gevlochten lijn geen rek heeft, kan het alleen met nylon lijnen.

Een andere manier om los te komen is om de hengel ook recht op de vastzitter te richten, de lijn strak te draaien en vervolgens de hengel recht achteruit te trekken. Dit werkt vaak beter dan de hengel omhoog of naar links of rechts te trekken.

Mocht bovenstaande niet baten, dan is de enige manier om de lijn door te knippen of zo hard te trekken dat deze het begeeft, of, alsnog los schiet. Voor beiden is wat te zeggen. Wanneer men zo hard trekt in de hoop dat de lijn alsnog los schiet, kan het zijn dat de lijn losschiet, maar beschadigt is door het geweld. Wanneer men de lijn doorknipt is men het lood, haak e.d. gegarandeert kwijt. Een tip is daarom dan ook om altijd een onderlijn te gebruiken die iets dunner is dan de lijn die op de spoel van de molen zit. Op die manier zal die lijn, het laatste deel dus, het het eerst begeven omdat dat stuk het zwakste deel is. Bij hard trekken zal de lijn dan dus breken (of alsnog los schieten) bij de onderlijn. Afhankelijk van de constructie kan het zijn dat er nog materiaal gered kan worden, zoals wanneer een eventuele dobber boven de onderlijn is geplaatst in plaats van op de onderlijn.

Ga bij het zeevissen vanaf de havenhoofden en pieren in elk geval nooit helemaal naar beneden om de lijn los te maken. De blokken beton zijn spiegelglad en er zitten grote gaten tussen, waar al menige visser die wel even zijn 3 euro materiaal ging redden de benen heeft gebroken. Het is natuurlijk belangrijk om zo min mogelijk lijn, lood en haken in de natuur achter te laten maar eigen veiligheid gaat voor. Bedenk dat het geen dat men verliest vaak niet meer waard is dan enkele euro's.