Tarwe

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Tarwe is een graansoort en kan gebruikt worden als lokaas en als haakaas. Het is een eenvoudig en goedkoop soort aas dat makkelijk te verkrijgen is, en wordt vaak erg onderschat.

Om tarwe klaar te maken voor gebruik dient het eerst gekookt te worden. Men doet dit door ongeveer twee maal zo veel water in een pan te doen als de hoeveel tarwe, samen met de tarwe. Het geheel aan de koook brengen en daarna nog ongeveer 10 minuten door laten koken. Daarna kan de pan van het gas af en dient men de tarwe in het kookwater te laten staan voor een nacht. Let op dat de tarwe tot wel drie maal zijn oorsproonkelijke formaat kan krijgen door opzwelling. De dag daarna kan de tarwe gebruikt worden als bodemvoer voor zeelt, brasem en karper.

Indien de opzwelling niet gewenst is kan het ook op een andere manier klaar gemaakt worden. Dan dient men de tarwe eerst twee dagen in koud water te laten weken, en het daarna met twee maal zoveel kokend water te overgieten en in een afgesloten emmer te laten staan.

Wees wel terughoudend met het voeren van lokaas dat een basis van tarwe heeft, want omdat het erg kan opzwellen verzadigt het de vissen snel.