Poppers

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Poppers zijn vliegjes die op het wateroppervlak drijven en tijdens het terughalen een spetterend geluid maken. Ze zijn gemaakt om een klein beestje te imiteren dat in het water gevallen is en voor zijn leven vecht. Het doel hiervan is om het roofinstict van de vis te stimuleren en hem te laten aanvallen.

Poppers bestaan in verschillende uitvoeringen zoals kikkertjes, salamanders, slangetjes, hagedisjes, waterratten, muizen en zelfs jonge vogeltjes. Er hangen vaak takken boven het water waarin nestjes zitten waaruit vogeltjes kunnen vallen. Onder andere snoeken, baarzen en forellen voeden zich hiermee.

Het vissen met poppers gaat het best in warme, kalme omstandigheden en met name in de ochtend of tegen de avond. Poppers lijken minder effectief voor zwarte baas als de water temperatuur onder de 15 graden is.

Materiaal

De staarten van poppers zijn meestal donzig en bontgekleurd. Het lichaam is meestal gemaakt van hout, plastic, kurk of andere materialen die drijven. De kop is vaak uitgehold. Door deze ingebogen voorkant springt de popper goed over het water wanneer de popper wordt binnen gehaald. Er bestaan ook poppers met een één of meerdere kogeltjes er in zodat ze nog meer herrie maken en dus nog meer opvallen tijdens het inhalen.

Hengel

Het beste kan een 7 tot 8 weight-hengel gebruikt worden. Indien er op snoek gevist wordt en er grote poppers gebruikt worden, is het raadzaam om zwaarder te gaan. Neem een niet al te lichte onderlijn, aangezien het aanbijten vaak gepaard gaat met veel gespetter en getrek.

Techniek

Omdat de poppers niet echt aerodynamisch zijn, is het vaak moeilijk om ze uit te werpen, vooral als ze nat worden. Het is raadzaam om de popper na het uitwerpen een halve minuut stil te laten liggen en er af en toe een rukje aan te geven zodat deze goed opgemerkt kan worden. Ook tijdens het inhalen kan af en toe gepauzeerd worden en korte rukjes aan de popper gegeven worden. Hierbij is het verstandig om de top van de hengel net in het water te houden of vlak hierboven, zodat de beweging nog natuurlijker wordt.