Plug

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
Een plug

Een plug is een soort kunstaas dat meestal een vis immiteert. In de hengelsport zijn honderden zo niet duizenden variaties van pluggen te vinden. Pluggen immiteren de prooi van een roofvis zo veel mogelijk na, en hebben een natuurlijke beweging en vorm. De kleur wijkt overigens wel vaak af van de realiteit. Men kan een plug het beste op de lijn monteren door gebruik te maken van een wartel.

Sommige pluggen zijn voorzien van balletjes, zodat ze bij het binnenhalen geluid maken wat de aandacht van de roofvis moet trekken.

Schoep

Pluggen onderscheiden zich van jerkbaits door de aanwezigheid van een schoep aan de voorkant. De schoep zorgt er voor dat de plug op een bepaalde diepte gaat wanneer men inhaalt. Hoeveel deze diepte is, staat op de verpakking van de plug. Door deze schoep hebben pluggen een ingebouwde actie en dieptegang. Hoe stijler de schoep naar beneden wijst, hoe ondieper een plug loopt. Pluggen met een grote naar voren wijzende schoep, duiken diep. De pluggen drijven echter wel, dus een goede techniek is om de plug onder water te laten duiken en af en toe even te stoppen zodat de plug weer wat naar boven drijft. Deze methode wordt de stop-and-go methode genoemd, en schijnt vooral in de winter goed te werken. In de zomer kan men een meer regelmatige gang hanteren.

Pluggen met bijna verticale schoepen lopen ondiep en slaan vaak vooral opzij uit. Sommige pluggen hebben een verstelbare schoep zodat ze op meerdere diepten gebruikt kunnen worden. Elke plug heeft een maximale diepte en ook een maximale snelheid. Hier dient men wel op te letten tijdens het inhalen.

Kleuren

Pluggen zijn beschikbaar in tal van vormen, en deze vormen bestaan ook weer in allerlei verschillende variaties van kleuren. Mensen kunnen op een diepte van 8 meter of meer geen rood meer zien. Hoe dieper men gaat, hoe minder kleuren zichbaar zijn. Dit komt doordat er minder zonlicht schijnt naar mate men dieper onder water gaat. Sommige vis kenners zeggen echter dat vissen wel degelijk kleuren kunnen zien op grote diepte.

Wanneer men ondieper vist zijn de kleuren in elk geval wel waarneembaar. Veel voorkomende kleuren zijn rood, oranje en geel. Rood duidt op een gewonde vis. Gewonde en gestresste vissen drukken namelijk jun kieuwdeksels naar buiten en ontbloten zo de felrode kieuwe. Omdat roofvissen net zoals andere roofdieren afgaan op de zwakkere prooien, trekt dit ze aan. Daarnaast zijn deze en andere felle kleuren natuurlijk extra opvallend.

Wanneer het water troebel is, is het aan te raden om een dergelijke felle kleur te gebruiken. Wanneer het water helder is, kan men ook voor minder felle kleuren kiezen en kiezen voor een meer natuurlijkere kleur van de plug, zoals zwart of grijs. Soms wilt het ook wel eens helpen om van plug te wisselen.