Pellets

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een pellet is een krachtvoer dat van oorsprong gebruikt wordt voor kweken van forel. Een andere naam voor pellets is trouvit. Het is een mengelsel van allerlei ingrediënten die erg voedingrijk zijn zoals eiwitten, vismeel, bloedmeel en olie. Pellets hebben de vorm van korrels en zijn beschikbaar in verschillende diameters. De forellen in de kwekerij krijgen van jongs af aan al deze pellets als voer en naar mate de forellen groeien groeit ook de diameter van de pellets.

Ze worden gemaakt door de ingrediënten te malen, te mengen met water en vervolgens door een pers heen te halen. Daarna worden ze machinaal gedroogd.

Pellets worden voornamelijk gebruikt bij het karpervissen, hoewel het ook wel gebruikt kan worden bij andere vissoorten. Het kan gemalen worden en verwerkt worden in boilies, maar kan ook gebruikt worden als lokaas. In de hengelsport winkel zijn varianten van de oorspronkelijke pellets te verkrijgen die wat betreft de ingrediënten. De samenstelling van deze pellets is meer gericht op de specifieke geur- en smaakstoffen die door karper aantrekkelijk wordt gevonden. Vismeel en bloedmeel zijn echter ook de basis ingrediënten voor deze pellets.

Pellets met een grote diameter hebben vaak een gaatje in het midden van de pellet wat het makkelijk maakt ze op een hair te rijgen bij het karpervissen. Echter omdat de basis van pellets bestaat uit meel, vallen ze wel sneller uit elkaar dan een boilie.

Om pellets extra smaak te geven kan men een flavour toevoegen door een kleine hoeveelheid flavour samen met water en de pellets in een plastic zak te stoppen. Men dient de zak op te blazen en het geheel een half uur te laten staan. Daarna goed schudden en de pellets zijn klaar voor gebruik. Pas hierbij wel op dat men niet te veel water toevoegd, want dan vallen de pellets uitelkaar.