Paternoster

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
Gewone paternoster

De paternoster is een lijn met met meestal 3 of meer zijlijnen met daaraan haken. Aan de onderkant wordt werplood, klaplood of ankerlood vastgemaakt. De paternoster is er in veel verschillende uitvoeringen zoals met- of zonder afhouders. De afhouders zorgen er voor dat de haken niet in de knoop raken.

De paternoster wordt veel gebruikt bij het zeevissen, voor zowel bodemvissen op platvis als bij het vissen op makreel.

De gewone paternoster die wordt vaak gebruikt bij het bodemvissen bestaat uit alleen een lijn met haken. Hierop wordt een stukje aas geschoven zoals zeepieren of zagers. Wanneer men er kunstaas op zet zoals een shad dan kan de paternoster ook gebruikt worden voor het vissen op zeebaars of makreel.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
Makreel paternoster

De makreel-paternoster heeft gekleurde veren bij de haak wat voor attractie moet zorgen bij de makreel. Door het inwerpen en vervolgens binnenhalen van de paternoster met een werphengel bootst de paternoster met de veren een school vissen na, waar de makreel (en zeebaars) op jaagt. Omdat de makreel in scholen leeft, komt het regelmatig voor dat men direct meerdere beten heeft wanneer de paternoster langs een school wordt binnengehaald.