Onthaken

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het onthaken van een vis houdt in het ontdoen van de haak uit de bek van de vis nadat deze geland is. Na het onthaken moet men de vis natuurlijk ook weer op een goede manier terugzetten.

Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen; iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Hoe men ook onthaakt, de volgende regels dienen altijd gevolgt te worden:

  • Maak altijd eerst je handen nat voordat je de vis aanraakt, dit voorkomt dat je de slijmlaag van de vis af haalt. Probeer wel de vis zo min mogelijk met de handen aan te raken, ook al heb je ze van te voren nat gemaakt
  • Indien je de haak niet kunt verwijderen omdat je er niet bij komt, knip dan de lijn zo dicht mogelijk bij de haak af. Wanneer je toch probeert de haak er uit te halen loop je grote kans de vis te beschadigen en meer schade aan te richten dan de haak. De haak zal er meestal redelijk vlot uit zweren waarna de vis weer van de haak is.
  • Gebruik nooit handschoenen of een doek om de vis te hanteren, dit zal de vis ernstig beschadigen!

Enkele andere tips om het onthaken te verspoedigen:

Schepnet

Een veel gebruikte methode bij de grote vissen is om de vis in het schepnet te houden en het schepnet over een knie te leggen terwijl men op een stoel zit. Men pakt de vis achter de kieuwen vast (met de handpalm tegen de rug van de vis) en onthaakt.

Emmer

Om een vis makkelijker te onthaken wordt de vis ook wel eens na het landen in een emmer water gezet, waarbij de kop naar boven gehouden wordt. Vissen in water spartelen minder dan wanneer ze volledig uit het water zijn, wat het onthaken vereenvoudigt. Men houdt spanning op de lijn zodat de vis met de bek omhoog uit het water komt, en kan zo makkelijker onthaken.

Kielgreep

Bij roofvis zoals snoekbaars en snoek zijn bovenstaande methoden lastiger toe te passen, en wordt vaak de kielgreep toegepast. Indien je nog niet weet hoe je de kielgreep moet toepassen, gebruik dan een bekkenklem.

Onthakingsmat

Voor erg grote vissen zoals grote karpers dient een onthakingsmat gebruikt te worden.