Makrelentakelen

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De term makrelentakelen of ook wel makrelen wordt refereert naar het "vissen" op makreel vanaf een boot. Het woord vissen staat hierbij tussen haakjes, omdat er van vistechniek en kennis over vissen weinig sprake is. Desondanks is het op de professionele visserij na, wellicht wel de meest effectieve manier van vissen.

Bij het makrelentakelen gaat men met een boot vanuit een haven de zee op. De kapitein van het schip gebruikt geavanceerde apparatuur om scholen makreel te vinden of kijkt waar de meeuwen zich begeven, en vaart daar naar toe. Eenmaal daar aangekomen doet de kapitein de motor van de boot uit en kan het feest beginnen.

In de zomermaanden trekken grote scholen makreel langs de kust van ons land. Soms zijn ze zo dicht bij de kust dat ze goed gevangen kunnen worden vanaf pieren(dijk) als de pier van hoek van holland of de havenhoofden van Scheveningen. Soms zitten ze echter net wat te ver van de kust af en dan is een boot een uitkomst. Wanneer men eenmaal met de boot bij een school aangekomen is, die soms wel 200 bij 200 meter groot kan zijn, pakt iedereen zijn hengel en gaat aan de slag. Het best materiaal hiervoor is een stevige, korte boothengel, met een progressieve actie die een flink gewicht kan hebben. Hieraan wordt een paternoster-onderlijn gebruikt met daarop veren of materiaal dat glinsterd, met aan het uiteinde een loodje van 40 gram. Meer lood is niet nodig, omdat men niet uit hoeft te werpen. Doe dit ook niet, want de booten zijn vaak bijna overvol te noemen en er zijn al menig haken in de oorlel van een mede-visser belandt tijdens deze tochten.

Nadat men het lood met de paternoster recht voor de boot heeft laten zakken tot een diepte van 1 tot 3 meter, beweegt men de lijn een beetje op en neer. De veren op de paternoster bootsen zo een school visjes na, dat de natuurlijke prooi van de makreel is. Makrelen zijn in deze tijd van het jaar extreem happig en voor men het weet zit de hele paternoster vol met makrelen, op iedereen haak een. Een paternoster met tien haken is daarom dan ook niet bruikbaar, omdat men de lijn dan simpelweg niet meer omhoog krijgt. De hoeveelheid makrelen die op deze manier binnen "getakeld" worden zijn dan ook zo extreem, dat men dit vrijwel niet op kan eten, zonder in de hele buurt uit te delen. Daarom is het raadzaam om niet meer dan drie haken te gebruiken, zodat het ook nog enigsinds een sport blijft.

Nadat men makrelen gevangen heeft, is het noodzaak deze zo snel mogelijk schoon te maken. Dit gebeurt dan ook vaak al aan boord van het schip, omdat makreel bijzonder snel bederft. Sommige mensen die mee gaan op een dergelijke toch gebruiken veel haken aan de paternoster en vangen soms wel 100 makrelen, maar hebben daardoor geen tijd meer om deze schoon te maken aan boord, en kunnen dit dus pas thuis doen. Men loopt daarmee de kans dat de makrelen al bedorven zijn en ze niet meer eetbaar zijn. Daarnaast zijn 100 makrelen natuurlijk ook niet meer te consumeren als normale familie, tenzij men ze aan iedereen gaat uitdelen. Het gebruiken van niet al te veel haken op de paternoster is daarom erg aan te raden.

Gooi tijdens het schoonmaken van de makreel de ingewanden van de makreel echter niet over boord, want daar komen tientallen meeuwen op af, die de schipper juist gebruikt als indicatie om scholen makreel te zoeken. Door de meeuwen naar de boot te lokken, zijn de meeuwen niet meer bruikbaar als indicatie voor de plek waar de scholen makreel zich ophoudt.