Lokaas

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Om vissen te lokken naar de plek waar men vist, wordt lokaas gebruikt. Veel vissen, en vooral de kaperachtigen, oriënteren zich met behulp van hun smaak- en reukorganen. Daarom wordt er vaak een attractief geurend bodemvoer gebruikt dat een lokkende werking heeft op de vis. Het is de kunst om een dusdanige hoeveelheid lokaas in het water te gooien dat het wel vissen aantrekt en op de stek houdt, maar niet verzadigd. Wanneer er vis zit maar deze geen trek meer heeft, zullen ze tenslotte ook niet meer bijten. Daarom dient men vooral bij het voeren tijdens het vissen niet te veel lokaas in het water te gooien. Er wordt veelal te veel gevoerd dan te weinig.

In de hengelsportwinkel zijn kant-en-klare lokaas mixen te koop waar men alleen nog maat water bij hoeft te doen. Veel hengelsporters zweren echter bij hun eigen gemaakte lokaas en kopen zelf de losse ingrediënten bij de hengelsport winkel. Men gebruikt vaak een meel-soort zoals paneermeel, vismeel, broodmeel of een ander meel als basis en voegt daar naar wens allerlei anderen dingen toe zoals particles, flavours, maden, casters etc. Er zijn veel verschillende soorten recepten op internet te vinden voor lokaas. Het leuke van het zelf maken van lokaas is dat je precies zelf kunt bepalen wat er in zit en dat als je daarmee goed vangt, dat je dan het succes volledig aan jezelf kunt toekennen en niet deels aan de fabrikant van het lokaas.

Ook dient men rekening te houden met de hoeveelheid water die men toevoegd aan het lokaas. Indien er weinig water aan toegevoegd wordt en het lokaas een losse substantie blijft dat slechts een beetje vochtig is, dan zal het voer bij het ingooien direct aan het wateroppervlakte uit elkaar vallen. Voegt men er iets meer water aan toe, dan valt het op de bodem uit elkaar en is het minder verspreidt.

Het gebruiken van lokaas wordt voraal gedaan bij het vissen op witvis en karper. Veel hengelsportes maken het lokaas al voordat zij gaan vissen aan, maar het wordt ook dikwijls aan de waterkant pas gemaakt. Als men zaden of granen gebruikt, moeten deze wel van te voren geweekt zijn. Het voordeel van van te voren het lokaas klaarmaken is dat de ingrediënten in het meel kunnen trekken en in elkaar wat het voer wellicht wat smaakvoller maakt. Daarnaast kan het lokaas zo nog een beetje indrogen.

Wanneer men alle ingrediënten heeft toegevoegd (op het levend voer zoals maden of mestpieren na, deze doet men er pas aan de waterkant bij), kan men water gaan toevoegen. Dit dient voorzichtig te gebeuren want men voegt al snel te veel water toe waardoor het geheel te dun wordt. Door telkens kleine hoeveelheden water toe te voegen kan men het goed dosseren en verkomt men verklontering. Wanneer men het geheel met de hand roert, roer dan met een vlakke, platte hand. Dit gaat ook verklontering tegen. Men kan echter ook een mixer of boormachine gebruiken. Na het roeren of mixen dient het geheel gezeeft te worden. Een zeef van 4 milimeter is hier goed voor te gebruiken. De samenstelling van het lokaas is afhankelijk van het type water en het soort vis waarop men wilt vissen. Wanneer men in stromend water vist, zal het lokaas zwaarder en vaster moeten zijn dan wanneer men op stilstaand water vist. Het lokaas kan eventueel verzwaard worden door er wat zand of grind in toe te voegen en het iets vochtiger te maken.

Men gebruikt lokaas op twee verschillende manieren, om voor te voeren en om te voeren.

Voorvoeren

Door middel van voorvoeren wordt er gedurende enkele dagen tot een week elke dag op een stek lokaas in het water gegooid. Hierdoor raken de vissen bekend met de plek en zullen zich vaker op die plek begeven. Wanneer men er vervolgens gaat vissen, is de kans dat er meer vis dan gemiddeld zit groot. In sommige wateren is verboden omdat vissers daar te veel voeren waardoor eht voer gaat rotten.

Voeren

Met voeren wordt bedoeld het in het water gooien tijdens het vissen om zo vissen te lokken naar de stek. Dit kan gebeuren door het er handmatig in te gooien, maar ook door gebruik te maken van een radiografische boot, katapult, werppijp, Polyvinylalcohol-voerzak, baitdropper of door te feederen. Wanneer men voerballen van het lokaas maakt, is het belangrijk dat de voerballen allemaal van dezelfde grootte zijn. Dit maakt het telkens neerkomen op de zelfde plek bij het ingooien makkelijker dan wanneer het gewicht van de voerballen verschilt. Het beste is om niet met een boog te gooien maar de voerballen horizontaal te gooien. Hierdoor komen ze minder hard op de stek terecht waardoor ze minder verspreidt uit elkaar vallen en bovendien minder vis weg jagen.