Jighead

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
jigheads
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
Jighead met twister en haren

Een jighead is een haak waarbij aan het begin van de haak een bolletje lood gegoten is. Een jighead, ook wel jigkop of loodkop genoemd, wordt gebruikt in combinatie met een ander soort kunstaas.

De jighead kan versiert worden met natuurlijke veren en haren, glitterende slierten uit kunstof of een plastic kunstaas, zoals een twister of een [[shad]. De combinatie van een jighead met een softbait kan heel langzaam worden gepresenteerd, waardoor het ook in de winter goed werkt. De roofvissen zijn dan vaak minder actief waardoor ze niet zo snel achter een snelgaande prooi gaan als in de zomer. De stofwisseling van de vis staat dan op een laag pitje en de vis probeert zich zo min mogelijk in te spannen. In deze situatie kan een langzaam gepresenteerde jighead met een softbait dus nog wel eens de gewenste reactie uitlokken. Het beste is om de softbait zo te monteren dat de haak omhoog staat. Op deze manier wordt het risico op vastzitten ook vermindert, omdat de softbait nu de onderkant van het aas vormt en de haak dus niet zo snel in de bodem zal haken.

Probeer bij het vissen met een jighead de lijn altijd strak te houden, ook wanneer men de jighead af laat zinken naar dieper water. Wanneer in het laatste geval de spanning van de lijn verdwijnt terwijl de jighead nog niet op de bodem kan zijn aangekomen, heeft een vis hem gepakt en is er mee naar boven gezwommen. Vissen hebben de neiging om softbaits minder fel te pakken dan bijvoorbeeld eenlepel of plug, waardoor een aanbeet soms niet opgemerkt wordt. Wanneer de vissen wel de shad of twister pakken maar niet de haak, kort dan de softbait een beetje in. Doe dit altijd aan de voorkant, nooit aan de achterkant want dan wordt de [[actie(aas)|actie) beinvloed.

Jigheads worden veel gebruikt bij het verticalen vanaf een boot.

Gewicht

De vorm en het gewicht van een jighead bepalen hoe ver er mee uitgeworpen kan worden, hoe snel de jighead zinkt en of hij in snelstromend water gebruikt kan worden. Men kan een jighead tot op grote diepte gebruiken. Een lichte jighead is zelfs voor polderwater geschikt. Om te bepalen welk gewicht jighead men moet gebruiken kan men voor elke drie meter diepte vier gram jighead rekenen in stilstaand water. Wilt men dus in stilstaand water op een diepte van 12 meter vissen, dan is een jighead van 16 gram het beste. Voor stromend water is het gewicht afhankelijk van de stroomsnelheid en de diepte van het water. Omdat het gewicht van de jighead dus veel invloed heeft op de diepte waarop men vist, dient men eigenlijk meerdere soorten jigheads mee te nemen wanneer men gaat vissen.

Kopvormen

De vorm van de kop van de jighead en de positie van het oog beinvloeden de snelheid waarmee de jighead zinkt, de actie van het aas en het vermogen om vastzitters te voorkomen. Er zijn verschillende soorten kopvormen.

  • Bal: De meest voorkomende vorm van een jighead. Door de ronde vorm zinkt de jighead snel. het oog bevindt zich direct op de kop, waardoor de jibkop redelijk snel in obstakels kan blijven hangen
  • Bullet: Door de spitsere kop van de jighead zinkt deze vorm nog sneller dan de bal-vorm, en blijft hij ook nog sneller vastzitten tussen obstakels. Hij glijdt echter wel beter door waterplanten heen.
  • Stand-up: Bij deze vorm van jighead staat de kop rechtop op de bodem. De haak wijst steil naar boven waardoor vastzitters voorkomen worden.
  • Banana: Bij deze vorm zit het oog voor op de kop, waardoor bij een pauze de staart omhoog gaat en hij omlaag gaat bij het binnenvissen. Deze kop is net als de stand-up jighead goed geschikt voor het verticalen.

Versiering

De jighead wordt versiert met allerlei materiaal om een nog grotere attractie te creeëren.

  • Haren en slierten: Door haren en tinsel toe te voegen zoals kalsstaart, herten- en konijnenhaar, kunstof slierten, al dan niet gekleurd, krijgt het aas een pulserende actie.
  • Veren: Kippenveren of maraboeveren zorgen voor een aantrekkelijk, waaierige beweging van het aas. Ze zijn echter een stuk kwetsbaardere dan (kunstof)haren.
  • Softbaits: Twisters of shads, of ander soorten kunstaas van zacht plastic.
  • Aasvisje: Een dood (stukje) aasvisje kan ook op de jighead gezet worden. Dit zorgt voor zowel een visuele- als geurende attractie.

Vaak worden er ook combinaties van bovenstaande toegepast.