Hennep

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Met hennep wordt het zaad van de hennepplant (Cannabis sativa) bedoeld. Het wordt gebruikt als aas of als lokaas, en is een particle.

Veel vissen zoals witvis en barbeel zijn dol op hennep. Sommige vissers beweren dat dit komt omdat de kleine zaden, voornamelijk in ontkiemde toestand, lijken op kleine mosselen wat behoort tot de natuurlijke voeding van de vissen. Het is echter waarschijnlijker dat het aroma die de zaden verspreiden een aantrekkingskracht heeft op de vissen.

Hennep is voornamelijk goed om te gebruiken als bodemvoer. Door het gewicht van de zaden zinkt het redelijk snel naar de bodem en blijft het ook in de stroming liggen in tegenstelling tot veel ander voer.

Hennep dient voor gebruik eerst bereidt te worden. Dit doet men door het eerst twee of drie dagen te laten weken in koud water. Daarna giet men het water weg en stopt men de hennep in een afsluitbare emmer. Daarop giet men kokend water zodat het ongeveer vijf centimeter boven de hennep uit komt. Laat de hennep in de afsluitbare emmer staan voor 24 uur. De schil van de hennep zaden kleurt gedurende deze 24 uur donker en zal openbarsten zodat de kiem tevoorschijn komt en is nu klaar voor gebruik. Men kan de hennep het beste in het kookwater laten staan omdat ook in het kookwater veel aroma zit.

Hennep wordt in de regel echt gebruikt als lokaas; men heeft in de regel een ander soort aas aan de haak zitten. Een belangrijke reden hiervoor is dat de zaden van de hennep erg hard zijn en het vrij lastig is om deze aan de haak te monteren. Het is echter degelijk mogelijk, echter gebruiken de meeste visser een aas zoals een made, mestpier of dauwpier of boilie als haakaas.

Wilt men toch hennep op de haak zetten, gebruik dan een kleine haak, bijvoorbeeld maat 14 of 16. Met deze combinatie kan voornamelijk goed op blankvoorn gevist worden. Er bestaat ook speciale kleefstof dat gebruikt kan worden om de hennep korrels op de haak te plakken. De haak wordt daarmee ingesmeerd en de hennepkorrels worden vervolgens op de haak gedrukt waardoor ze goed blijven zitten.