Haak

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Met de haak wordt de vis uiteindelijk gevangen. Er bestaan veel verschillende soorten haken en haak-combinaties. Bij sommige haken wordt er aas op de haak zelf gezet ter aaspresentatie terwijl bij bijvoorbeeld een plug de haak op de plug zelf gemonteerd zit. In dit geval wordt er vaak een dreg gebruikt. Dit is zijn meerdere haken (meestal drie haken) in één. De haak bestaat uit een oog of bled, een steel, een bocht en een punt.

Om de haak te bevestigen zijn speciale knopen nodig, vooral wanneer de haak een bled heeft in plaats van een gewoon oog. De punt van de haak wordt tegenwoordig chemisch geslepen waardoor ze bijzonder scherp zijn. Een goede manier om te controleren of een haak nog voldoende scherp is, is om de punt van de haak over de nagel heen te halen. Wanneer dit een kras oplevert, is de haak nog scherp genoeg.

Haken hebben vaak en weerhaak aan de punt wat voorkomt dat de vis van de haak af schiet. Veel hengelsporters vijlen deze weerkhaak echter af of knijpen ze plat, omdat de haak de vis zo minder beschadigd. Daarnaast gaat het onthaken van de vis een stuk makkelijker en sneller. Het nadeel hier van is dat het aas zoals een pier of made er ook sneller af kruipt of glijd. Sommige haken hebben kleine weerhaakjes op de steel zodat het aas er niet zo snel af glijdt wanneer de weerhaak ontbreekt of verwijdert is.

Modellen

Haken bestaan niet alleen in verschillende maten, maar ook in verschillende modellen. Er bestaan haken met lange stelen en een korte bocht, en haken met een korte steel en brede bocht (ook wel "claw modellen geheten). Daarnaast zijn er haken met een naar binnen wijzende ("gezette punt") en haken met een rechte punt. Daarnaast bestaan er ook nog haken met een combinatie van deze attributen en in verschillende kleuren. Daarnaast verschilt ook het materiaal van de haak. Wanneer de punt van de vis haak "gezet" is, en dus naar binnen wijst, zal de punt minder snel bot worden omdat de punt van de haak dan minder snel de stenen en rotsten op de bodem zal raken.

Het model dat men dient te gebruiken is afhankelijk van de soort visserij die men uitvoert. Vist men op karpers, dan heeft men andere haken nodig dan wanneer men op voorn vist.

Materiaal

De haken gemaakt van staal zijn erg sterk maar tevens ook erg dik. Haken van nikkel zijn daarintegen dunner en tevens behoorlijk sterk. Haken worden tegenwoordig ook van carbon gemaakt. De kleur van een haak is vaak kunstmatig toegevoegd en zegt meestal niks over het gebruikte materiaal van de haak.

Maten

Haken bestaan in veel verschillende maten. Hoe hoger het cijfer van de maat, hoe kleiner de haak is. Een haak met bijvoorbeeld de maat 8 is kleiner dan een haak met maat 4.