Garnaal

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De garnaal is een goed te gebruiken soort aas voor veel verschillende soorten vis. Hoewel de meeste garanalen die we in de winkel kunnen kopen uit de zee komen, kunnen ze ook goed gebruikt worden als haakaas voor zoetwatervissen zoals [[barbeell], kopvoorn, karper, baars, paling en zelfs snoek en snoekbaars zijn met een garnaal aan de haak te vangen. Door ze als lokvoer te gebruiken en even later over de stek met een garnaal onder een dober overheen te driften, maakt met een goede kans.

De garnalen dienen voor gebruikt gekookt te worden, omdat ze zo beter op de haak blijven zitten. Men kan zowel diepvries garnalen gebruiken als verse, waarbij de voorkeur natuurlijk uitgaat naar verse. Eventueel kan men na het koken een extra flavour toevoegen door dit in het kookwater (na het koken) toe te voegen en de garnalen nog even in het water te laten staan. Zo krijgt het aas een nog hogere attractie. Omdat de garnaal in het algemeen slecht op de haak blijft zitten, is dit soort aas niet goed geschikt om ver mee te werpen en gaat de voorkeur uit naar het vissen met een dobber.

Op het strand in Nederland zijn kleine garnalen redelijk eenvoudig te vangen met een garnalennetje waar men ook wel veel kinderen mee ziet op het strand. Dit is een net met een horizontaal plankje aan de voorkant, dat over de bodem heenschuift. Loop ongeveer tien meter met het netje schapend over de bodem van de zee langs de kunst op varierende diepte, en kijk of er wat in zit.

Een andere manier is door een kruisnet met wat stukjes vis er in even in het water hangt kan ook goede resultaten opleveren. Dit is goed te doen vanaf bijvoorbeeld de kade.

Garnalen kunnen eventueel bewaard worden door ze in een aquarium met vers zeewater en een luchtpompje te stoppen.