Flavour

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Flavours zijn smaak- en geurstoffen die gebruikt worden om aas een extra attractie te geven. Ze worden veel gebruikt bij het karpervissen. Karpers staan bekend om hun nieuwsgierigheid en daarom treft men de gekste geuren aan zoals bubblegum, vanille en chocolade; geuren die helemaal niet voorkomen in de natuurlijke omgeving van de karper, maar ze wel door hun nieuwsgierigheid aantrekt. In de handel zijn ook flavour enhancers te krijgen, die de geur van een flavour versterken.

Omdat sommige flavours een bittere nasmaak geven, worden er naast flavours ook vaak sweeteners toegevoegd. Flavours bestaan er in ontelbare smaken. Ze zijn beschikbaar in zowel potjes, flesjes als een spray waarmee er aan de waterkant nog snel een extra smaak aan het aas kan worden meegegeven. Men dient echter wel op te passen dat men niet te veel flavour toevoegt, want dan zal het de vis eerder wegjagen dan aantrekken.

Naast het voordeel dat aas waaraan een flavour is toegevoegd vaak een hogere attractie heeft, is het ook langer houdbaar. In veel flavours zit namelijk ook een conserveringsmiddel.

Flavours bestaan niet alleen in verschillende smaken maar ook met verschillende dragers.

Normale flavours

Dit zijn de goedkoopste flavours en zijn op waterbasis.

Alcoholische flavours

Deze flavours zijn op basis van ethylalcohol en zijn veel sterker dan de flavours die gemaakt zijn op waterbasis. De alcohol lost snel op in het water.

Olieflavours

De substantie van olieflavours is meer stroperiger, waardoor ze minder snel oplossen in water. Daarom zijn deze goed te gebruiken in stromend water.

Etherische flavours

Ook wel essential oils genoemd. Dit zijn flavours gemaakt van planten extracten. Het zijn dure flavours maar uiterst krachtig. Een paar druppels van deze flavours is al genoeg.