Feederhengel

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een feederhengel is een hengel waarmee men kan feederen. Dit is een speciale manier van vissen. De feederhengel onderscheidt zich van andere hengels omdat de top actie bijzonder licht is. Dit is omdat men de top van de hengel gebruikt als beetindicatie.

Vaak kan men de top van de hengel verwisselen afhankelijk van het gewicht van de feederkorf waarmee ment vist. Het beste is om een zo licht mogelijke top te gebruiken om tijdens het feederen de aanbeten zo goed mogelijk te kunnen detecteren, echter wanneer de feederkorf wat zwaarder is zal de top ook wat minder buigzaam moeten zijn om goed in te kunnen gooien.

Met het vissen met een feederhengel wordt vooral witvis gevangen, afhankelijk van het water waarin men feederd.

Er zijn verschillende soorten feederhengels.

Light feeder

Deze hengel wordt gebruikt voor feederkorven van 40 tot 50 gram en wordt voornamelijk gebruikt in kleinere en niet stromende wateren. De hengel vaak ook korter dan de medium en heavy feeder en komt meestal neer op 2.50 tot 3 meter. Deze hengel wordt meestal voor kleinere vis gebruikt. De light feeder lijkt sterk op een winkle picker. De exacte verschillen zijn wat onduidelijk en de hengels lopen een beetje in elkaar over. Meestal wordt er pas vanaf een kleine 3 meter gesproken van een echte feeder hengel en daarvoor over een winkle picker. Een winkle picker kan dus eigenlijk gezien worden als een extra-light feederhengel, die bedoeld is om dichtbij de kant mee te feederen in stilstaand water. Dit omdat de hengel niet zo lang is, en omdat het ideale werpgewicht niet zo hoog ligt. Daarom kan men niet al te zware feederkorven gebruiken.

Medium feeder

Deze hengel wordt gebruikt voor feederkorven van 70 tot 80 gram en is vaak 3 tot 3.5 meter lang. De hengel wordt ingezet op licht stromend water.

Heavy feeder

Deze hengel wordt gebruikt voor korven van 100 tot 120 gram en is bedoeld om echt ver te kunnen werpen en op een sterk stromend water. Deze feederhengel is dan ook de langste feederhengel en is meestal rond de 4 meter lang.