Feederen

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Feederen is een manier van vissen waarbij gebruik gemaakt wordt van een feederhengel of winkle picker met daaraan een feederkorf. Aan de lijn, eventueel met voorslag, zit de feederkorf gemonteerd. Boven de montage van de feederkorf zit een aparte onderlijn gemonteerd waar de haak aan zit, met daarop een stukje aas zoals een of meerdere maden. Er wordt meestal geen lood gebruikt, omdat de feederkorf zelf al genoeg gewicht heeft om goed te kunnen ingooien.

In de feederkorf wordt een hoeveel aas gedaan, vaak bestaande uit een mengsel van maden en casters, mais en ander witvis voer. Vervolgens wordt de feederkorf in het water gegooid op de plek waarvan men denk dat er vis zit. Doordat het aas uit de feederkorf loopt, zal daar een voederplek ontstaan wat vissen aantrekt. Men dient telkens op dezelfde plek in te gooien, zodat er steeds meer voer en dus steeds meer vis op de plek komt. De vissen beginnen zich te voeden met het aas en zullen daarbij de haak met het aas niet over het hoofd zien. Bij deze manier van vissen wordt vaak bijzonder veel vis gevangen, veel meer dan wanneer men met een enkele dobber vist.

Bij deze manier van vissen wordt geen dobber gebruikt, maar functioneerd de hengeltop als beetindicator. Daarom wordt er bij het feederen gebruik gemaakt van speciale hengels waarbij de hengeltop een speciale actie heeft zodat de beetregistratie goed waargenomen kan worden. Bij veel feederhengels worden er meerdere hengeltoppen geleverd zodat men een zwaardere of lichtere hengeltop kan gebruiken afhankelijk van de maat van de feederkorf.

Na het ingooien wordt de hengel in een hengelsteun gezet en is het afwachten tot de hengeltop begint te trillen.