Brood

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Brood is een oud en eenvoudige soort aas dat goed geschikt is voor het voeren tijdens het vissen. Het is een enigsinds ondergewaardeert soort aas. Alle soorten brood zijn goed geschikt om mee te vissen en in het bijzonder om lokvoer mee aan te maken. Kleine stukjes brood drijven goed, en wanneer ze worden samengeperst zinken ze. Met een stukje heel brood zoals een broodkorst of een samengedrukt stukje brood aan de haak kunnen ook tal van vissen gevangen worden zoals witvis maar ook karper, hoewel dit niet het ideale soort aas is bij het vissen op karper.

Haakaas

Wanneer men een stukje brood wilt gebruikt als aas voor op de haak, doet men er goed aan om het brood voor het vissen eerst een nacht in een plastic zak te bewaren. Hierdoor wordt de korst namelijk zacht en taai, waardoor de haak er beter in blijft zitten. Bij het op de haak zetten van het brood, dient de haak tweemaal door de korst gehaald te worden. Vouw het stukje brood met korst dubbel en steek daarna de haak door de twee lagen van broodkorst. Wanneer het brood vervolgens losgelaten wordt, springt het brood weer terug naar de oorspronkelijke vorm en zit het goed op de haak. Met een stukje brood aan de haak kan heel goed gevist worden met een dobber. Een broodkorst kan echter ook gebruikt worden als drijvend aas door de lijn niet te verzwaren. Zo kan men in een aantal stukjes brood in het water gooien samen met het stukje brood waar de haak in zit, en afwachten tot er een school vissen voorbij komt. Pas hierbij wel op voor eenden, want die zullen het stukje brood ook proberen te pakken.

Voor een broodvlok kan men het beste witbrood gebruiken. Het binnenste van het brood is hiervoor het beste. Neem een stukje brood van 1 bij 4 centimeter en druk dit om de haakbocht heen. Zorg er voor dat er een klein stukje brood zijn originele vorm behoud, en zorg er voor dat de haak in dit stukje zit. Hierdoor kan men goed aanslaan.

Lokvoer

Brood kan goed verwerkt worden in lokvoer om een voerwolk mee te creëren. Dit doet men door het brood met een mixer te verkruimelen en deze een uur of twee laten weken. Daarna dient men het geheel uit te persen. Men kan ook kant-en-klaar broodmeel kopen in de hengelsportwinkel. Eventueel kan men nog particles en stukjes aas toevoegen zoals maïs, bonen, noten, mestpieren, dauwpieren, maden of casters. Daarna kan men er voerballen van maken of het gebruiken om mee te feederen. Wanneer het vermalen brood dan weer in water terecht komt, zal het een grote wolk van kleine deeltjes creeëren dat de eetlust van de vis zal opwekken. Maar omdat het zo klein is kunnen ze het niet eten, en zal de vis niet verzadigt raken. Brasemvissers en zeeltvissers gebruiken voornamelijk bruin brood als basis voor lokvoer.