Aardappel

Uit Hengelsport Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De aardappel is een veel gebruikt soort aas dat zich reeds heeft bewezen om goed een aas te zijn om mee te vissen op allerlei soorten vis. Gebruik vastkokende aardappelen want de kruimelige vorm valt snel uit elkaar wanneer deze op de haak geplaatst wordt. Ook blijven (stukjes) vastkokende aardappelen beter op de haak zitten tijdens het ingooien, terwijl de kruimelige variant er dan nog wel eens van af kan vallen.

Voor gebruik dienen de aardappelen gekookt te worden, op een identieke wijze als wanneer we ze klaar maken om op te eten. Kook ze bij voorkeur in de schil en laat ze daarna afkoelen. Tijdens het koken kan eventueel een smaakstof of kleurstof toegevoegd worden. In dit geval dienen de aardappelen wel voor het koken geschild te worden, omdat ze dan de kleur- en smaakstoffen beter opnemen. Veel gebruikte varianten bij het kleuren zijn rood, oranje of een nog krachtigere kleur geel.

Wanneer men geen kleur- of smaakstof gebruikt, kan men de schil of athans een stukje daarvan laten zitten. Omdat de schil van de aardappel wat stugger is, kan heeft de haak hier meer houvast in, en dient de haak dan ook door het stukje waar de schil nog op zit heen geschoven te worden. Aardappelen kunnen ook gebruikt worden in de combinatie met een hair. Krieltjes zijn hier goed voor geschikt, en kunnen dan ook goed gebruikt worden bij het vissen op karper met aardappel. Wanneer men een stukje aardappel op de haak zet, kan men ook vele soorten witvis vangen.